Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Το Παράρτημα Ρόδου της Ελληνικής Επιτροπής Προσχολικής Αγωγής καλεί τα μέλη του σε Σεμινάριο – Εργαστήριo Μουσικοκινητικής Αγωγής.
Εισηγήτρια και εμψυχώτρια θα είναι η Δρ. Ανθούλα Κολιάδη-Τηλιακού, Μουσικοπαιδαγωγός, Καθηγήτρια πιάνου Μουσικού Σχολείου Ρόδου.
Κατά το σεμινάριο θα πραγματοποιηθούν δύο εργαστήρια:
ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ με τίτλο:
«ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΗΧΟ… ΗΧΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ!»
Το σεμινάριο – εργαστήρι έχει ως σκοπό την εξοικείωση των εκπαιδευτικών με μια υποτυπώδη «μουσική σημειογραφία» μέσα από τη χρήση της γραφικής παρτιτούρας και αυτοσχέδιων συμβόλων – «ηχοαπεικονίσεων».  
Το εργαστήρι περιλαμβάνει αρχικά να﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ένα σύντομο θεωρητικό εισαγωγικό πλαίσιο.
Με βάση τις παιδαγωγικές αρχές που διέπουν τη διδασκαλία της μουσικής στην προσχολική αγωγή και τη σπουδαιότητα των επινοημένων σημειογραφιών, σχεδιάζουμε δραστηριότητες εικονικών αναπαραστάσεων που έχουν σκοπό:
α) να εξοικειώσουν τα νήπια με τις ιδιότητες του ήχου και
β) να πειραματιστούν με τη φωνή τους, με διάφορα ηχογόνα αντικείμενα, με το ίδιο τους το σώμα και απλά μουσικά όργανα.
Οι λεκτικές μιμήσεις ήχων, οι ελεύθεροι φωνητικοί πειραματισμοί, η αποτύπωσή τους σε γραφικά σύμβολα και η οργάνωσή τους στο χρόνο αποτελούν ποικίλα εργαλεία δημιουργίας συνθέσεων και εκφραστικά μέσα που δεν απαιτούν προϋπάρχουσες μουσικές γνώσεις από την πλευρά των συμμετεχόντων.
Για τη διεξαγωγή του εργαστηρίου, οι εκπαιδευτικοί παρακαλούνται να έχουν άνετη ενδυμασία, ένα ζευγάρι καλτσάκια, κάποιο ηχογόνο αντικείμενο (οτιδήποτε παράγει ήχο με την κρούση, τριβή, κλπ, ή ένα κρουστό οργανάκι) και… καλή διάθεση!



ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Το Εργαστήρι Μουσικοκινητικής Αγωγής, το οποίο θα λειτουργήσει ταυτόχρονα ως δειγματική διδασκαλία ενός ολοκληρωμένου δομημένου μαθήματος, απευθύνεται σε παιδιά νηπιακής και πρώτης σχολικής ηλικίας αλλά μπορούν να το παρακολουθήσουν ως παρατηρητές οι εκπαιδευτικοί καθώς και οι γονείς των παιδιών.
Η δήλωση συμμετοχής των παιδιών θα γίνει στους εκπαιδευτικούς - μέλη του Παραρτήματος ΟΜΕΡ Ρόδου οι οποίοι με τη σειρά τους πρέπει να  ενημερώσουν την κ. Ελπίδα Ταμβακά στο τηλ. 6942604245 ή στο elpida.ta@gmail.com έως τις 24 Νοεμβρίου 2017.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το σεμινάριο - εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ρόδου (Μητροπόλεως & Χατζηγεωργίου)
10.00 – 12.00 Μουσικό Εργαστήρι για νηπιαγωγούς
12.00 – 13.00 Μουσικό εργαστήρι για παιδιά

Το σεμινάριο-εργαστήριο απευθύνεται σε νηπιαγωγούς, δασκάλους και φοιτητές Παιδαγωγικών Τμημάτων - μέλη του Παραρτήματος ΟΜΕΡ Ρόδου. Η συμμετοχή και στα δύο εργαστήρια είναι περιορισμένη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Θα δοθούν επίσης, βεβαιώσεις παρακολούθησης και υλικό στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς.
 Χορηγός επικοινωνίας το Ραδιόφωνο Λυχνάρι.



ΑΝΘΟΥΛΑ ΚΟΛΙΑΔΗ-ΤΗΛΙΑΚΟΥ
ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ, ΜΟΥΣΙΚΟΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ,
ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΙΑΝΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΡΟΔΟΥ
Mail: matilfam@gmail.com

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 Η Ανθούλα Κολιάδη-Τηλιακού είναι Διδάκτορας Μουσικής Παιδαγωγικής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α.. Τίτλος Διατριβής: «Μουσική Αυτοαντίληψη, Αυτοεκτίμηση και Κοινωνική Συμπεριφορά Παιδιών Σχολικής Ηλικίας». Ταυτόχρονα, είναι κάτοχος του Μεταπτυχιακού Τίτλου ΜΑ in Music Education από το Πανεπιστήμιο του Reading της Μεγάλης Βρετανίας με υποτροφία από το Ι.Κ.Υ.. Επίσης, είναι Πτυχιούχος του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, καθώς και του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Ε.Κ.Π.Α.. Παράλληλα, είναι Πτυχιούχος Πιάνου του Εθνικό Ωδείου και Διπλωματούχος Φούγκας του Ελληνικού Ωδείου. Από το 2000 εργάζεται ως καθηγήτρια Πιάνου (Μουσικό Σχολείο Ρόδου), έχει διατελέσει καθηγήτρια Μουσικοκινητικής Αγωγής (Ελληνικό Ωδείο), μουσικοπαιδαγωγός σε παιδικούς σταθμούς, συνεργάτης-εμψυχώτρια στο Πρόγραμμα «ΜΕΛΙΝΑ», καθηγήτρια Μουσικής σε Δημοτικά Σχολεία, Φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, εισηγήτρια σε σεμινάρια, εργαστήρια και Συνέδρια της Ε.Ε.Μ.Ε. και της Ε.Ε.Μ.Α.Π.Ε. και εκπονήτρια στα Νέα Προγράμματα Σπουδών για τη διδασκαλία του Πιάνου στα Μουσικά Σχολεία. Τέλος, έχει δημοσιεύσει ποικίλα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα και έχει οργανώσει εκπαιδευτικά σεμινάρια, ερευνητικές εργασίες, Πολιτιστικά Προγράμματα και εκδηλώσεις στο χώρο του σχολείου της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου